Om oss

År 1880 grundades J.W Lyckholms & Co av Johan Wilhelm Lyckholm. Ölproduktionen startade redan året därpå i tegelkåkarna på området. Johan Wilhelm var bryggaren som ville utveckla bryggerikonsten och var bland de första för sin tid med konstgjord kylning samt renodlad jäst. Att utveckla tekniken var viktigt och redan år 1889 fanns en halvautomatisk tappmaskin till förfogande.

Johan Wilhelm avled år 1894 och hans broder Melcher Lyckholm övertog ansvaret för bryggeriet. Lyckholms bryggerier utvecklades under denna tid och totalt arbetade 160 personer i bolaget. Melcher Lyckholm avled 1924 och syskonbarnet Wilhelm Månsson tog över. År 1927 slogs Lyckholms tillsammans med Pripp och bolaget AB Pripps & Lyckholm bildades. Ölproduktionen fortsatte att växa på området och lokalarena växte ända fram till 1964 då bolaget fusionerades med Stockholms Bryggerier och koncernen Pripp Bryggerierna AB bildades. I och med fusionen flyttades produktionen från Lyckholms. Bryggeriverksamheten på område Lyckholms i Göteborg lades då ner.

Disponentvillan – Herrskapets konferens

På Lyckholmsområdet finns Johan Wilhelm Lyckholms gamla bostad, disponentvillan. Villan är från år 1891 och har en fantastiskt bevarad insida för sin tid. Här sparades inte på krutet, villans inredning är påkostad med allt från takmålningar till exklusiva tillval för sin tid. Huset är K-märkt och renoverat så nära originalskick som möjligt.

Här har ni möjlighet att konferera i gamla anor med modern teknik. När man kliver in genom huvudentrén till villan möts man direkt av en stor trapphall med glastak bestående av de fyra årstiderna och till höger om entrén hänger herrskapets hattar. I denna miljö gör vi en resa bakåt i tiden, här bodde Johan Wilhelm Lyckholms tillsammans med sitt hembiträde.

På husets bottenvåning bedrevs Lyckholms bryggeriers affärsverksamhet. Här fanns kontor och styrelserum belägna. I anslutning till villans entré finns även det klassiska Rökrummet för sin tid. Idag är detta rum istället avsatt som grupprum. På övervåningen hittar vi Johan Lyckholms mer privata krypin, sovrummet och sällskapsrummet. Villan inreds med inspiration från Johan Lyckholms tid men med funktionalitet från nutiden.

Vad sägs om att konferera i Biblioteket och sedan bege sig till Johan Lyckholms sovrum för att avnjuta eftermiddagskaffet? Varje rum i villan är unika och har sitt ursprung i hur det användes på Lyckholms tid. Bevarat finns även gamla interiörer såsom kakelugnar och ölbackar.

Illustrationer är framtagna av Nordström Kelly Arkitekter AB